Savunmacı Tıp Anlayışında Esaslar ve Etik Açısından Yaklaşım

“Savunmacı Tıp Anlayışında Esaslar ve Etik Açısından Yaklaşım”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 16 Nisan 2019 tarihinde üniversitemiz Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda ‘Savunmacı Tıp Anlayışında Esaslar ve Etik Açısından Yaklaşım’ paneli gerçekleştirilmiştir. Panel İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarının ve öğrencilerin katılımı ile ilgi görmüştür. Panelde, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bumin Nuri Dündar’ın moderatörlüğünde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Üstün ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Akın Korhan katılımcılar ile bilgi, deneyim ve görüşlerini paylaşmışlardır.

“Savunmacı Tıp Anlayışı”

Prof. Dr. Çağatay Üstün savunmacı tıp anlayışının aslında ilk hekimliğin varoluşu ile birlikte hatta Hamurabi Kanunlarıyla ortaya atıldığını, Osmanlı Döneminde de olduğunu, günümüzde de giderek ortaya çıkışında özellikle yasal düzenlemelerin yattığına ilişkin tarihsel bilgiler vermiştir. Hekimlerin son zamanlarda özellikle 2000’li yıllarda savunmacı davranışları geliştirdiğini, özellikle cerrahi alanında bunun sıklıkla yaşandığını belirtmiştir ve bu süreçlerin de hastanın tedavisinde aksaklıklara neden olduğunu ortaya koymuştur.

“Savunmacı Tıp Anlayışında Hemşirelik”

Doç. Dr. Esra Akın Korhan savunmacı tıbbın hemşirelik açısında nasıl yer bulduğunu ve hemşirelikte hangi uygulamaların aslında savunmacı davranış oluşturduğuna değinmiştir.  Konu ile ilişkili olarak AIDS tanılı bir hastaya bulaş nedeniyle bakım vermek istemeyen hemşire, hasta yoğunluğu nedeniyle bakım ve tedavinin arttığı durumlarda risk almak istemeyen hemşire ve nöbetinin son dakikalarında istem edilen bir girişimi yapmak istemeyen hemşire gibi farklı örneklerle hemşirenin nasıl savunmacı bir yaklaşım sergilediğini ve bunun etik açıdan hangi etik ilke ihlallerini ortaya koyduğunu açıklamıştır. Bu bağlamda hemşirelerin kendilerine atfedilmiş 2007, 2010, 2011 yıllarında yayınlanan yasa ve yönetmelikler çerçevesinde, aslında yasal ve etik sorumluluklarının savunmacı tıbbın tam karşıtı olduğu bilgi ve becerileri ile birlikte mesleği aktif olarak sürdürmeleri gerektiğine değinmiştir.