8. HEMŞİRELİK ESASLARI ÇALIŞTAYI

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Hemşirelik Esasları tarafından düzenlenen “Beceri Öğretim Teknikleri ve Değerlendirme” konulu 8. Hemşirelik Esasları Çalıştayı 12-13 Ekim 2018 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.  İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Hekim Hacı Paşa Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayımıza Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İrfan KARADEDE, Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Bumin Nuri DÜNDAR, Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ahmet KOYU ve farklı üniversitelerden yaklaşık 200 akademisyen katılım sağlamıştır.

Çalıştayın açılış töreninde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İrfan KARADEDE; sağlık bilimlerinde pratik eğimin öneminden ve bu amaçla eğitim gücüne güç katacak simülasyon merkezinin yakında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi bünyesinde açılacağının müjdesini verirken, Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Bumin Nuri DÜNDAR, çalıştay düzenleme kuruluna özverili çalışmaları için teşekkür ederek sağlık ekibinin vazgeçilmez öğesi hemşirelerin beceri eğitiminin gelişen teknoloji ile birlikte revizyona uğradığını bu bağlamda Hemşirelik Esasları Çalıştayı’nın beceri eğitiminde yeniliklerin tartışılmasının önemli olduğunu vurgulamıştır. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Hemşirelik Bölümü Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Esra AKIN KORHAN, üniversitemizde gerçekleştirdiğimiz çalıştayımız ile hemşirelik esasları eğitiminde beceri öğretim tekniklerine ve değerlendirmeye ilişkin yeni önerilerde bulunulacağı vurgusunu yapmıştır. Çalıştay programında Hemşirelik Esasları’nda Beceri Eğitimi; Beceri Öğretiminde Güncel Yaklaşımlar-Simüle Hasta, Mulaj Uygulamaları, Simülatör ile Eğitim; Psikomotor Beceri Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme konularına değinilmiştir. Ayrıca Acıbadem Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Bölümlerinin psikomotor beceri eğitiminde kullandıkları iyi laboratuvar örnekleri sunulmuştur. Çalıştayda Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Hemşirelik Beceri Laboratuvarında 15-20 kişilik gruplardan oluşturulan toplamda 10 grubun her birine mulaj yapma teknikleri demostre edilmiş ve mulaj teknikleri hakkında bilgi verilmiştir. Ek olarak, her bir gruba Hemşirelik Simülasyon Laboratuvarında solunum uygulaması, yaşam bulgularının ölçülmesi gibi kısa süreli senaryo örnekleri JUNO simülatör eşliğinde canlı olarak uygulanmış ve bu görüntülerin konferans alanına anında aktarımı gerçekleştirerek konferans alanındaki katılımcıların bu uygulamaları bir kez daha görebilmelerine olanak tanınmıştır. Benzer şekilde,  laboratuvarda yüksek gerçekli ve sanal gerçekli simülatörler tanıtılmış; katılımcılar, bu simülatörlerle birebir uygulama yapma fırsatı bulmuşlardır. Halk dansları ve müzik dinletisi ile açılışını yaptığımız çalıştayımız, Kişisel Gelişim Uzmanı İkbal KAYA’nın “Tesadüfler Yoktur, İhtiyaçlar Vardır” konulu söyleşisi ile ikinci gün Ege Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay ÜSTÜN’ün “Etik Anlamda Yaşama Dokunmak” konulu söyleşisi ile zenginleşmiştir.

Çalıştayda; "Psikomotor Beceri Öğretiminde Kullanılan Kontrol Listelerinin Standardizasyonu Nasıl Sağlanır?", "Psikomotor Beceri Öğretiminde Uygulama Sınavları Nasıl Olmalı?" ve "Hemşirelik Esasları Beceri Öğretimine Hangi Yenilikçi Yaklaşımları Entegre Edebiliriz?" konularında üç workshop grubu yer almış ve workshop grup raporlarının sunumu ile çalıştay son bulmuştur. 2020 yılında yapılması planlanan 9.Hemşirelik Esasları Çalıştayı'na ev sahipliği yapmak üzere Akdeniz Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi talip olmuş, Çalıştay Atatürk Üniversitesi'ne verilmiştir.