700 Çocuk Sağlığı Gönüllüsü İKÇÜ’de buluştu.

700 Çocuk Sağlığı Gönüllüsü İKÇÜ’de buluştu

‘Sağlıklı Büyüyen Çocuk’ Sempozyumu’nun üçüncüsü, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Büyüyen Çocuk Derneği, SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği iş birliği ile İKÇÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Çocuk sağlığını etkileyen çevresel faktörlerin ele alındığı sempozyuma 700’e yakın sağlık profesyoneli katıldı.

Açılışı çocuklar yaptı

Sempozyumun açılışını çocuklar yaptı. 2017 Türkiye Şampiyonu Şavkar Jimnastik Spor Kulübü Aerobik Takımı Gösterisi ile başlayan sempozyumda, ‘Çocuk Gözüyle Doğa’ temalı hazırladığı resim sergisi ile 9 yaşındaki Mehmet Eren Efeler büyüklere önemli mesajlar verdi. Down Sendromuna yönelik algıları değiştiren, hastalığın yarattığı hasarların çalışarak yenilebileceğinin en güzel kanıtı olan Robert Cem Osborn da sempozyumda kendi hayat hikayesinden kesitler paylaştı.

Çevresel faktörler yakından ilgili

Sempozyumunu eş başkanlığını SBÜ Tepecik EAH Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Doç. Dr. Mehmet Helvacı ile İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç.Dr. Hatice Yıldırım Sarı üstlendi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Sempozyum Başkanı Prof.Dr. Bumin Nuri Dündar, çevresel faktörler ile çocukluk çağı hastalıkları arasındaki yakın ilişkiye dikkat çekti. Prof.Dr. Dündar, “Çocuk sağlığı gönüllülerini İKÇÜ’de ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Son yıllarda etkisi giderek artan çevresel faktörlerin çocuklarımızın sağlığına etkilerini tüm yönleriyle tartışacağız. Bu anlamda bu etkinliğimize emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma, konuk akademisyenlerimize, öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Tepecik EAH-İKÇÜ güç birliği

İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Köylüoğlu da Çocuk Kliniğinin imza attığı başarılı bilimsel çalışmalara dikkat çekti. Prof.Dr. Köylüoğlu, “ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi eğitim görevlileriyle birlikte yakalanan sinerji ile hem bilimsel araştırmalar hem eğitim anlamında örnek teşkil edecek bir sempozyum yaptıklarına şahit olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Basının görevi büyük

İKÇÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Tokaç bilimsel etkinliklerin akademik platformlarda kalmaması gerektiğine dikkat çekti. Prof.Dr. Tokaç, bu bilgilerin topluma yansıması gereken boyutunda basının üstlendiği misyona işaret etti. Prof.Dr. Tokaç, günümüzde sağlıklı büyümeyi giderek zorlaştıran birçok etmenle çocukların muhatap kaldığını söyledi. Prof.Dr. Tokaç, “Bir oyuncak içinde zehir olduğunu aktaran haberleri izliyoruz.  Günlük hayatınızda bir çocuğa bir çikolata alsanız, bir oyuncak alsanız, başlı başlına büyük bir sorun. Çocukların fiziki aktiviteleri çok kısıtlı, obezite başlı başına ciddi bir sorun.” dedi.

Sempozyuma sunumlarıyla katkı sağlayan akademisyenler, çevresel faktörlerin çocukların ruhsal ve bedensel sağlığına etkisi, çevresel faktörlerin tespiti, gıda katkı maddeleri, beslenme, çocuk hakları gibi birçok önemli başlıkta bilgiler aktardı.

SEMPOZYUM PROGRAMI

‘Gıda Katkı Maddeleri’ Fatih Gültekin (SBÜ, TUBA Üyesi)

‘Çevre ve Çocuk: Gebelikten Erişkinliğe’

Oturum Başkanları: Ece Böber, Esra Arun Özer

Çevrenin Fetüs ve Yenidoğan Sağlığına Etkileri  M.Yekta Öncel, (İKÇÜ)

Çevre Büyüme, Diyabet, Obezite İlişkisi:Endokrin Bozucular Gönül Çatlı, (İKÇÜ)

Çevre ve Mikrobiyata       Dilek Yılmaz Çiftdoğan, (İKÇÜ)

‘Çevre ve Çocukluk Dönemi Hastalıkları’

Oturum Başkanları: Salih Kavukçu, Önder Yavaşcan

Astım ve Alerji Açısından Çevre ve Çevre Kontrolü  Hasan Yüksel, (CBÜ)

Aşı karşıtlığı ve Gerçekleri      Tolga İnce, (DEÜ)

Çocukluk Çağı Zehirlenmeleri     Ali Kanık, (İKÇÜ)

Yenidoğanda Akılcı Antibiyotik Kullanımı Melek Akar, (SBÜ)

Elektronik Cihazlar ve Çocuk Sağlığı

Oturum Başkanları: Nurettin Ünal, Barış Malbora

Elektromanyetik Alanın Zararlı Etkileri  Selçuk Çömlekçi, (SDÜ)

Çevre ve Beslenme

Adem Aydın, Hurşit Apa

Erken Dönem Beslenme ve Çevresel Faktörlerin Etkileri   Ömer Erdeve, (Ankara Tıp)

Anne Sütü ve Çevresel Faktörler  Oya Baltalı (SBÜ Tepecik EA.)

Çocukluk Döneminde Sağlıklı Beslenme Kuralları    Maşallah Baran (İKÇÜ)

Çocukluk Döneminde Tuz Kullanımı           Belde Kasap Demir (İKÇÜ)

Sosyal Çevre

Oturum Başkanları: Nihal O. Dündar, Cem Karadeniz

Medya ve Çocuk Sağlığı  Gonca Özyurt, (İKÇÜ)

Adölesan ve Sosyal Çevre                Kayı Eliaçık, (SBÜ Tepecik EA)

Ev Kazaları          Murat Anıl, (SBÜ Tepecik EA)

Çocuk Hakları    : Candan Öztürk(YDÜ)

Hasta Çocuk Hakları:       Diler Aydın(Ban. OEÜ)

Doç. Dr. Günsel Başer Anısına

Oturum Başkanları: Zeynep Conk, Suzan Yıldız

Çocukken ve Gençken Haklarım   Robert Cem Osborn, Gün Bilgin

Pediatri Kliniklerinde Güvenli Çevre

Oturum Başkanları: Bahire Bolaşık, Hacer Rastgel

Pediatri Kliniklerinde Nasıl Yapılmalıdır?    Zehra Doğan (İKÇÜ)

Güvenli Klinik Çevre Açısından İlaçlar, Radyoaktif Maddeler:     Beste Özgüven Öztornacı (İKÇÜ)

Çocuk Bakımında Kullanılar Ürünler:   Betül Yavuz (Dumlupınar Ü.)

Pediatrik Kritik Bakım Alanlarında Güvenli Çevre

Oturum Başkanları: Zümrüt Başbakkal, Ayşe Berna Anıl

Yenidoğan Ypğun bakım Ünitelerinde Güvenli Çevre:   Gönül Aslan (Çiğli Bölge EA)

Çocuk Yoğun bakım Ünitelerinde Güvenli Çevre:     Saime Yıldırım (Behçet Uz EA)

Çocuk Acil Ünitelerinde Güvenli Çevre:        Sema Kaplan (Tepecik EA)

Oturum Başkanları: Berrak Sağıroğlu, Can Öztürk

Çocuk Beslenmesinde İşlenmiş Ürünler        Dilek Ongan (İKÇÜ)

Çocukluk Döneminde Fiziksel Aktivite: Ne zaman, Nasıl?      Derya Özer Kaya (İKÇÜ)

Pediatrik Kliniklerde İyileştirici Çevre

Oturum Başkanları: Dilek Ergil, Serpil Şeker

Masaj:   Hatice Bal Yılmaz (Ege Ü.)

Müzik Terapi:      Selmin Şenol (Ege Ü.)

Pediatri Kliniklerde Oyun: Hatice Başkale (Pamukkale Ü)

Hayvan Destekli Terapi:   Gonca Muslu (Muğla SKÜ)